Kiadó iroda, üzlethelyiség Pécs belvárosában. Irodáink Pécs szívében, kedvező áron. Kiválló fekvésű irodahelyiségeink már 2000 ft/m2-től. Az irodapecs.hu pécsi irodaházak és üzlethelyiségek értékesítését végzi. Központi elhelyezkedés, kiválló tömegközlekedési adottságok (vasút, busz, autó), parkolási lehetőség közvetlen az irodaház mellett, szociális helységek, lifttel irodák légkondícionáltak, Telefon, internet csatlakoztatás biztosított.
 
Főoldal
Aktuális ajánlatok
Mevid irodaház
Kapcsolatok
Pécs
Linkajánló

 

 

 

 

 
Pécs

 

Pécs a mediterrán hangulatok városa

Pécs belvárosa és a SzékesegyházA MEVID Rt. Ingatlanjai, irodái Pécs város szívében helyezkednek el. Ismerje meg a mediterrán hangulatok városát, ezt a nyüzsgő egyetemi központot, a maga kulturális értékeivel és gazdasági vonzerejével!  Az alábbiakban olvashat néhány hasznos információt Pécs adottságairól, és jellemzőiről:

ELHELYEZKEDÉS:

Pécs a Dunántúl déli részén elterülő közel 162 ezers lakosú város, Baranya megye székhelye, egyetemi város, püspöki székhely. Budapesttől mintegy 220 km-re fekszik közúton. A város a Mecsek hegység déli lejtőire települt, negyven kilométerre a Dunától és a Drávától. Az Adriai-tengertől közel ötszáz kilométer választja el, mégis, talán a tenger közelsége teszi szubmediterrán jellegűvé a várost és vidékét. Pécs természeti környezetét a Mecsek határozza meg, a város területe benyúlik a hegység erdőibe. II. Szulejmán szultán földi paradicsomnak nevezte Pécset, talán mert tizenegynéhány bő vizű patak folyt keresztül a városon. A patakvölgyek ma is a városszerkezet alapvető tagolói. Pécstől nyolc-tíz kilométerre terül el az orfűi tóvidék és az abaligeti cseppkőbarlang; huszonöt kilométerre délre, túl a Villányi-hegységen a siklósi-villányi borvidék és Harkány, az ország egyik leghíresebb gyógyfürdőhelye.

Pécs elhelyezkedése Magyarországon

GAZDASÁG:

Mivel a megye gazdaságáról részletes összefoglalót készített a KSH - amelyet az alábbi címen lehet elérni: (http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/megy/054/bara054.pdf)- ezért csak nagyvonalakban foglaljuk össze a város gazdaságának lényegi szempontjait.

Pécs központi tere a Széchenyi térPécs gazdasági életét az 1850-es évektől az 1980-as évek végéig a bányászati fejlesztések jellemezték. A kőszénbányászatot a 20. század derekától az uránérc kutatása, majd kitermelése egészítette ki. Az iparág tízezreknek adott munkát, gyarapította a várost, és magával hozta két új városrész (Meszes és Uránváros) megépülését. Napjainkra a mélyművelésű szénbányákat bezárták, megszűnt az uránérc kitermelése is, 2004-ben várhatóan befejeződött a külfejtéses szénbányászat is. A kétezer éves város gazdasági szerkezetében már a kereskedelemé, a szolgáltatásé és az oktatásé a vezető szerep, a foglalkoztatottak közel hatvan százalékának adva munkát és megélhetést. Megváltozott a feldolgozóipari nagy cégek működése is. A 2003-ban fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Zsolnay Rt. ágazatonként külön társaságok formájában működik. Minőségi termékek kerülnek ki az élelmiszeripar különböző területeiről: a Pécsi Sörfőzde Rt. és a Pannónia Cézár Pezsgőgyártó és Borkereskedelmi Kft. italai.

A változó piaci igények, a környezetvédelem figyelembevételének egyik jó példája, hogy a PANNONPOWER HOLDING Rt. 2004-tôl már nem üzemelteti széntüzelésű erőművét, Pécsi Nemzeti Színház épületehanem átállt a földgázüzemű, illetve a megújuló energiaforrásokra épülő, biomassza-alapú erőművi üzemeltetésre. 2004-ben Magyarország eddigi legnagyobb biomasszatüzelőanyag-alapú erőművi blokkja kezdi működését Pécsett. A privatizációval a gazdasági szerkezet átalakításában a modern technológiát alkalmazó nemzetközi tőke vállalt meghatározó szerepet. A dohánygyárat a British-American Tobacco Co. vette meg, megalakult a gépgyártó Hauni Hungária Kft., a helyi gazdaság fontos szereplője lett a mikroelektronikai termékeket gyártó finn Elcoteq, és a precíziós műanyag termékeket előállító, ugyancsak finn EIMO cég. Mellettük még számos kisebb-nagyobb, nyugati tőkével létrehozott kesztyűs, építőipari, építőanyag-gyártó, élelmiszer feldolgozó, és kereskedelmi vállalkozás működik a városban. A város nagyon régi ipari hagyományokra tekint vissza.

Pécs 2010 Európa Kultúrális FővárosaHatalmas lehetőséget jelet a városnak az, hogy 2010-ben Pécs lesz az EU kulturális fővárosa. A körülbelül 36 millirád forintos összköltségvetésű projekt számos olyan fejlesztést hordoz magában, ami a város hosszú-távú fejlődési pályáját meghatározza. A program a város az UNESO által is elismert és a Világörökség részének nyilvánított kulturális értékeire alapoz és olyan beruházásokat generál, melyek a régió fejlődéi motorja lehetnek.  Tekintse meg az EKF projekt és Pécs2010 program honlapját!

OKTATÁS, KUTATÁS:

A megye az oktatás tekintetében kiemelkedő mutatókkal rendelkezik. A KSH adatai alapján elmondható, hogy a Pécsi Tudományegyetem képzéseinek köszönhetően a Baranya megye továbbra is a felsőoktatás élvonalába tartozik 1000 lakosra jutó nappali tagozatos egyetemi és főiskolai hallgatók számát tekintve. Pécsi TudományegyetemAz intézmény mintegy 36000 hallgatója révén Magyarországon a felsőoktatás egyik centruma. Szintén igen kedvező potenciált mutat az 1000 főre jutó gimnáziumi tanulók száma is, amely országos szinten is a legmagasabb 19,1-es értéket mutat. Mind az egyetemi, mind a gimnáziumi mutatók, azt igazolják, hogy bár a területen egyre fogy a népesség, azonban ezek az intézmények erős felszívó, koncentrációs hatással bírnak, ezáltal a tudás alapú társadalom egyik alappillérének tekinthető oktatás terén erős potenciált képvisel Pécs. A város potenciálja a magasabb szintű képzésben mutat erős képességeket és vonzerőt. Szintén igen pozitív képet fest a kutató és fejlesztő munkahelyek számának megoszlása megyében, ami alappillérnek tekinthető a tudásalapú társadalom megalkotásánál, hiszen Baranya az előkelő 4. helyen szerepel országos szinten.

KÖZLEKEDÉS:

A városon nem folyik keresztül olyan folyó, amely a vizi közlekedésre alkalmas lenne. A vasúti közlekedés az országos rendszerhez kapcsolódva Budapest centrikus. A Pécs-Budapest Intercity járatok naponta 7-szer közlekednek oda-vissza a főváros és Pécs között, átlagos menetidejük 3 óra körül van. Örömhír a pécsiek és a pécsi gazdaság számára, hogy törvényben rögzítetten a Pécs mellett elhaladó M6-os autópálya 2008-ra elkészül. Jelenleg a 6-os számú főút és Siófok után az M7-es autópálya jelenti a legfőbb autóközlekedési összeköttetést a fővárossal. 2006-ban készült el a Pécs-Pogányi Repülőtér felújítása. Immár korszerű, az előírásoknak megfelelő terminál, légi-irányítási központ várja a Pécsre repülővel érkezőket.

 
2006 Mevid Rt. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky út 14-16. | +36-72-312-646 | +36-30-99-35-500 | mevid@mevid.hu | by K2Net